Oude beestjes; Foto’s van Isa Leshko

Dieren die geëxploiteerd worden in de veeindustrie worden nooit oud. Ze mogen slechts zolang leven als een boer er geld aan kan verdienen. Of totdat ze zwaar genoeg zijn om  hun dode lichaam te verkopen. Alle dieren in de veeindustrie, behalve eendagskuikens,  eindigen in een slachthuis.

2

Zo worden vleeskuikens nooit kippen, ze worden op de leeftijd van slechts zes weken al gedood. Legkippen worden niet ouder dan hooguit twee jaar, dan gaan ze minder eieren leggen. Haantjes die geboren worden in de eierindustrie worden de eerste dag al gedood omdat ze ‘nutteloos’ zijn.

3

Vleesvarkens worden ook niet volwassen, ze worden als big van zes maanden oud geslacht. Hun moeders, de fokzeugen, worden gedood na een paar jaar, wanneer ze minder biggen gaan voortbrengen of ziek worden.

1000

Runderen voor vlees halen de twee jaar nog niet en melkkoeien worden meestal niet ouder dan vijf jaar. Dan gaan ze minder melk gaan geven, worden niet of moeilijker drachtig of hun lichaam is uitgeput. Stierkalfjes en ‘overbodige’ koe-kalfjes in de zuivelindustrie worden vrijwel direct na de geboorte of op de leeftijd van zes maanden gedood.

4

Uiteraard is dit niet de leeftijd dat ze aan een natuurlijke dood zouden sterven. Dieren in de veeindustrie worden allemaal vroegtijdig gedood. Hoe deze dieren er uit zien als ze oud mogen worden zien we dan ook zelden of nooit.

1

Gelukkig zijn er uitzonderingen, dieren die mogen blijven leven zonder dat ze geld voor hun verzorgers hoeven op te brengen. Zij slijten hun oude dag niet op een boerenbedrijf, maar bij opvangcentra voor ‘afgeschreven’ veedieren.

De foto’s die je hier ziet zijn gemaakt door Isa Leshko. Deze en andere foto’s van oude boerderijdieren zijn gepubliceerd in haar boek ‘Allowed to grow old’ dat in april 2019 is uitgekomen.

Deze foto’s zijn hier gepost met toestemming van Isa.

Monique (22-05-2019)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s