Hoezo subsidie voor veeboeren?

bigje (2)

‘Het overgrote deel van de Europese landbouwsubsidies gaat naar enorm vervuilende megastallen, waarin vele duizenden dieren opeen gepropt zitten. Dat moet veranderen. Europese en Belgische politici beslissen nu over ons landbouwbeleid in de komende 10 jaar. Vraag hen om niet langer megastallen te subsidiëren.’

Hier ben ik het uiteraard mee eens, maar Greenpeace vraagt in deze petitie tevens om het geld dat nu naar megastallen gaat in het vervolg aan ecologische veeboeren te geven. Hoewel deze boeren het iets minder slecht (zouden moeten) doen omdat er meer rekening gehouden moet worden met het welzijn van de dieren, zouden veeboeren naar mijn bescheiden mening helemaal geen subsidie moeten ontvangen van ons belastinggeld.

Een ‘eerlijke’ prijs voor hun ‘producten’ afdwingen zou veel reëler  zijn. Tussen aanhaaltekens omdat exploitatie van dieren nooit eerlijk kan zijn en het dieren zijn en geen producten, maar dit ter zijde.

Iedere (kleine) ondernemer, inclusief ikzelf, betaalt zich scheel aan belasting i.p.v. dat er subsidie gegeven wordt. Hoe krom is het dat veeboeren dit wel krijgen en hardwerkende (kleine) ondernemers alleen maar onevenredig veel geld moeten betalen? Als kleine ondernemer in Nederland moet je wel overal veel voor betalen, maar je hebt nergens recht op als het niet goed gaat met je bedrijf. Geen stoppersregeling, geen ww, geen pensioen, niks nada.

Wij moeten gewoon zelf zorgen dat er genoeg verdiend wordt, wat je doet door goed werk te leveren voor een acceptabele prijs. Zo hoort het te gaan in elke branche. Waarom wordt er voor de landbouw een uitzondering gemaakt?

Ik weet het wel, de boeren krijgen bewust te weinig betaald en worden door de EU financieel afhankelijk gemaakt door subsidies zodat de overheid een steeds dikkere vinger in de pap krijgt. Boeren zijn tegenwoordig niets anders dan werkslaven van de EU. De EU maakt uit wat en wie er betaald wordt, zij bepalen de regels en verdienen miljarden aan de exploitatie van dieren. Dieren uit steeds groter wordende bedrijven. Wil je nog een behoorlijke boterham verdienen als boer heb je vaak niet veel meer keus dan mee te gaan in de mallemolen van de moderne veeteelt en steeds maar weer uitbreiden. Of stoppen. En je rechten verkopen aan een collega die wel uitbreid en daardoor nog groter kan worden.

Het is een vicieuze cirkel die moeilijk doorbroken lijkt te kunnen worden. Niet door een petitie waarvan iedereen weet dat de hoge heren en dames van de EU het geen blik waardig keuren. Niet door de subsidie te verschuiven naar ecologische boeren, want ook die zullen hierdoor steeds meer in het keurslijf van de EU vast komen te zitten.

Nee, maak de prijs van dierlijke producten in de winkel maar duurder, laat de boer zijn eigen geld verdienen en stop met het subsidiëren van de veeteelt. Wil je dierlijke producten consumeren? Dan betaal je daar ook maar een eerlijk bedrag voor, net als bij groente en fruit, wat ‘vreemd genoeg’ in verhouding een heel stuk duurder is.

En stop met de massale export van dierlijke producten vanuit Nederland. Als je weet dat een kleine 80% van al het dierenleed dat in Nederland gecreëerd wordt verkocht wordt naar het buitenland en veel dierlijke producten die de Nederlandse consument koop geïmporteerd zijn, dus niet in Nederland gefokt of van Nederlandse dieren afkomstig is, weet je wel waarom die subsidies er zijn: Er wordt zwaar verdient aan het duur verkopen en goedkoop inkopen van dierlijke producten.

De meeste Nederlandse non-vegans geloven helaas nog altijd dat de vele megastallen nodig zijn om hun goedkope gehaktballetje te kunnen produceren.

Nederland heeft 17.2 miljoen inwoners en is daarmee één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Tegelijkertijd is de intensieve veehouderij in Nederland één waanzinnig grote industrie met zo’n 114 miljoen dieren. Dat zijn bijna 7 dieren per inwoner van Nederland…

zembla

Wanneer je op de kaart klikt (die je naar de website van Zembla brengt) kun je per provincie bekijken hoeveel mensen er wonen. Daarnaast staat het totaal aan koeien, varkens, geiten en kippen aangegeven.

Monique (12-05-2019)

Advertenties

2 reacties op ‘Hoezo subsidie voor veeboeren?

  1. Dankjewel Monique voor al deze informatie. Zodat ik op de hoogte kan blijven en steeds de juiste standpunten kan innemen. Nu moet ik toch even mijn taalhart laten spreken. Bij de woorden ‘visuele cirkel’ begon ik te twijfelen of dit niet ‘vicieuze cirkel’ moet zijn, en ja, ik heb het opgezocht in mijn oude Van Dale, met als betekenis: een noodlottige kringloop van oorzaak en gevolg. En je hebt gelijk : de boeren zijn afhankelijk geworden van de Eu- en Rijks-subsidies, een aantal van hen realiseert zich dat ook en proberen om te schakelen om uit die impasse te komen. Juist zij moeten gesteund worden. Als ik vermogend was, zou ik een stichting oprichten voor boeren in transitie, maar ik kan wel petities tekenen en op de juiste partij stemmen, en donaties doen aan de diverse dierenrechten-organisaties. Wie weet komen we dan ooit uit die vicieuze cirkel…….

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s