De hoek waar de klappen vallen

kippenstal3

Op 30 april 2019 werden we wederom opgeschrikt door een enorme stalbrand. Een stal waar ongeveer 16.000 kippen gehouden worden stond in lichtelaaie. Bijna alle 16.000 kippen zijn levend verbrand, bijna 16.000 levende, voelende, intelligente wezentjes.

Enkele tientallen kippen bleken nog buiten te lopen en de brandweer wist een paar kippen te redden uit de brandende stal. Zij hebben de vuurzee overleefd, voor nu, want dieren die een brand hebben meegemaakt zijn over het algemeen niet meer van nut voor de boer die hen exploiteert. Hoewel het een wonder mag heten dat er dieren zijn die het overleefd hebben zal het dus naar alle waarschijnlijkheid van korte duur zijn. Voor nu zijn de nog levende kippen elders ondergebracht.

Het betreft hier een biologische legkippenboerderij, vandaar dat er ook kippen buiten waren. Laat het duidelijk zijn dat je het als kip in onze maatschappij veel slechter kan treffen, maar ook deze dieren worden op jonge leeftijd geslacht als ze niet meer ‘rendabel’ zijn én ze zijn dus duidelijk ook niet veilig in hun binnenverblijf. De stal was binnen een paar minuten volledig afgebrand. Het consumeren van biologische dierlijke producten is dus geen garantie voor dierenwelzijn op dat gebied.

Het is mij niet duidelijk of de kippen die nu dood zijn ook op het moment van de brand naar buiten hadden kunnen gaan of dat er een deel van de kippen buiten loopt terwijl anderen dan binnen gehouden wordt. Ik heb wel begrepen dat kippen bij gevaar niet wegrennen maar plat op de grond gaan liggen. Het is dus maar de vraag of ze überhaupt zouden vluchten.

Ik zie op Google Earth dat de kippen hier wel op zeer nette manier gehouden worden, ze hebben in ieder geval veel ruimte buiten.

Wat direct naar voren kwam is dat dit zelfde biologische, legkippenbedrijf ook in de problemen is geraakt tijdens het fipronil drama, enige tijd geleden. Ook in bedrijven waar biologische kippen gehouden worden kan het dus gebeuren dat er gif gebruikt wordt, al dan niet bewust. Ook in biologische eieren kan dus gif zitten.

‘De familie zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen’, zei de burgemeester van Renswoude. Ik denk dan, misschien wel, maar zeker ook de kippen van de familie Verbeek zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Biologisch gehouden of niet, alle kippen in de veeindustrie zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Monique (01-05-2019)

UPDATE 02-05-2019
Er zijn ongeveer 13.000 leghennen gestorven in de schuur. Circa 1.000 van de 3.000 hennen die buiten liepen zijn ingeslapen omdat zij brandwonden opgelopen hadden op hun verenkleed. De overige 2.000 hennen zijn verkocht aan een pluimveehandelaar.

 

Advertenties

3 reacties op ‘De hoek waar de klappen vallen

  1. Met het plaatsen van deze screenshot van de brand pleegt u inbreuk op mijn auteursrecht. Ik neem aan dat u zelf begrijpt wat hiervan de gevolgen kunnen zijn en deze foto of dit artikel offline zult halen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s