‘The Walking Dead’

koetjes.jpg

Ik woon in een dorp in Friesland. De meeste runderen die je hier in de omgeving ziet zijn melkkoeien. Je ziet een koe lekker grazen in de wei, maar als je beter kijkt zie je dat zij geen hoorns meer heeft en labels in de oren. Het feit dat ze melk geeft betekent dat ze een kalf heeft gekregen, wat ik niet bij haar zie lopen. Het is haar afgenomen, misschien wel voor de zoveelste keer.

Vaak zijn het echter de jonge koeien die je buiten ziet. De vrouwelijke kalveren van de melkkoeien die de veehouder van melk moeten voorzien. Vrijwel direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder mogen zij een deel van hun eerste levensjaar nog even gewoon koe zijn. Daarna komen ze waarschijnlijk niet of nauwelijks meer buiten. Dit geldt zeker voor de koeien die ik zie lopen op een stukje grasland van een megastal, een melkveebedrijf met meerdere grote stallen. Hoewel hier zo’n vijfhonderd melkkoeien aanwezig zouden zijn, zie je er slechts af en toe enkele jonge dieren buiten lopen.

Er is ook een weiland in de buurt waar runderen met hun kalveren lopen. Mooie bruine runderen mét hoorns. Dit zijn duidelijk vleesrunderen, er zit zelfs bij de kalveren nu al een hoop vlees aan.

schaapjes

Schapen zie je hier het hele jaar door buiten. Totdat je plotseling langs een leeg weiland komt… Waar zijn ze gebleven? Een paar dagen later lopen er weer andere schapen. En dan de lammetjes, zo aandoenlijk. Ze groeien snel en zijn dan plotseling verdwenen.

Een mooi gezicht die dieren in de wei, een heel ander gezicht dan al die lege lappen grasland die je ook hier steeds meer en vaker ziet, maar als je even verder nadenkt wordt je er niet vrolijk van. Het lieflijke landelijke tafereeltje is bedrieglijk.

Al deze dieren staan hier maar kort. Al deze dieren eindigen in het slachthuis. De vleesrunderen worden als kleuter al vermoord, de melkkoeien nadat ze een jaar of vijf letterlijk zijn uitgemolken en de schapen en lammetjes… ze maken er ‘lamsvlees’ en wol van en ze eindigen allemaal in een Nederlands of buitenlands slachthuis.

De kalfjes uit de melkveehouderij zie je niet in de wei. Als ze niet onzichtbaar voor de buitenwereld worden vetgemest, zie je ze hooguit op een erf in de zogenaamde iglo’s staan. Soms rijen dik staan de zeer jonge dieren eenzaam in een klein hokje totdat ze oud genoeg zijn om in een hok met andere kalfjes geplaatst te worden. Zij zullen uiteindelijk hun moeder opvolgen als melkmachine.

Monique (17-04-2019)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s