Onbewuste manipulatie door de media

kippenschuur

Kippenboeren hebben in 2017 grote problemen gehad vanwege de Fipronil vergiftiging van de kippen en hun eieren. In totaal zijn maar liefst 3,5 miljoen kippen vergast omdat ze ‘nutteloos’ waren geworden.

In een artikel op de website van het AD lees ik een interview met één van de ‘getroffen’ kippenboeren. Uiteraard nemen ze hiervoor een boer die zijn kippen biologisch houdt, dat ziet er nu eenmaal beter uit, die zegt dat de NVWA medeverantwoordelijk is. Deze organisatie laat wel vaker steekjes vallen zoals we weten.

Wat hij in feite zegt is dat vanwege bureaucratie en gemakzucht, het lang heeft geduurd voordat de NVWA heeft ingegrepen waardoor het drama veel groter is geworden dan dat het was geweest wanneer er direct actie was ondernomen. Hij heeft hier mijns inziens zeker een punt.

Wat wel weer sprekend is voor de verslaggeving over een onderwerp uit de veeteelt is de kippenboer die zij hier over interviewen. Zoals gezegd betreft het een bio-boer, waarvan er verhoudingsgewijs heel weinig zijn. Laat wat gezond uitziende kippen zien die lekker buiten kunnen lopen en de algemene opinie over boeren, kippen en eieren is onbewust alweer gevormd.

biokippen

Eerlijker zou zijn wanneer ze een kippenboer hadden geïnterviewd die een stal heeft die volgepropt zit met gemiddeld vijftigduizend half kale kippen, want dat is natuurlijk wel de realiteit van het eitje dat de gemiddelde consument eet.

Nee, van de 124 kippenboeren die een rechtszaak hebben aangespannen tegen de NVWA pikken ze er juist één van de weinige bio-boeren er uit.

Ondertussen gaat het in het interview wel over hoe erg het voor de kippenboer allemaal was, hoeveel financiële schade hij heeft opgelopen en hoe hij zijn ‘levenswerk’ de vernieling in zag gaan. Hoe oneerlijk het allemaal was. (‘Zij zijn groot en ik is klein’ zei een klein zwart kuikentje ooit.) Uiteindelijk moest hij toch zijn 12.000 kippen laten vergassen. Heel erg… voor hem.

Deze video werd gemaakt toen er zo’n 300.000 kippen waren vergast, toen dacht men nog dat het totaal ongeveer een miljoen zou worden. Het werden er 3.5 miljoen…

Monique (16-04-2019)

Advertenties

Een reactie op “Onbewuste manipulatie door de media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s