Zijn varkens dieren of dingen?

Een interview op de website van Nieuwe Oogst met een varkensboer over het houden van varkens in grote groepen bevestigt voor de zoveelste keer hoe fout het is om dieren te behandelen als voorwerpen en het toont aan dat mensen die vlees eten ook dieren kunnen eten die ziek waren toen ze geslacht werden.

biggies1

Dieren of dingen? Dit is hoe veeboeren denken en praten over hun dieren.

  • Belangrijk in de grote groep is een sorteerstation dat goed werkt. De varkens lopen door dit station, worden gewogen en gaan op basis van hun gewicht naar een van de twee vreetruimtes. Daar krijgen ze voer dat past bij hun gewicht.
  • Naast het voeren op gewicht is het voordeel van het systeem de volledige automatische sortering van de varkens aan het einde van de ronde. Deckers stelt in op welk gewicht hij de varkens wil uitsorteren, zet een paar hekken om en ’s avonds liggen alle varkens klaar.
  • Belangrijk blijkt wel om biggen met een TN Tempo of Duroc als vader op te leggen. ‘Piétrain-biggen zijn te lui. Die gaan niet vreten.’
    .

‘Maar vlees eten is gezond!’ Is dat zo?

  • Zo kreeg Deckers een keer salmonella binnen via de biggen. ‘Die besmetting krijg je dan weer slecht weg.’
  • Vorig jaar zorgde eenzijdige longontsteking (APP) voor problemen. De vleesvarkenshouder heeft nog de laatste twee groepen daarvan zitten. Die gaan versneld naar de slachterij om uitval aan het einde van de ronde te voorkomen.
  • Soms is er weleens kort sprake van staart- of oorbijten. Bij oorbijten komt dat door een besmetting met streptokokken.

Zieke dieren komen dus blijkbaar gewoon op jouw bord terecht… Eet smakelijk!

Monique (24-03-2019)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s