Stalbranden en verzekeringsmaatschappijen

vb1

De vele branden in veestallen houden de gemoederen flink bezig. Het is onacceptabel dat de meeste stallen zo brandonveilig zijn. Het is ook niet te begrijpen dat verzekeringsmaatschappijen hier niet ingrijpen, maar gewoon elke keer weer uitbetalen. Menigeen vraagt zich dan ook af hoe dit in godsnaam mogelijk is.

Onlangs kreeg ik een email van iemand die beslist buiten beeld wil blijven, maar een paar heel zinnige opmerkingen had wat dit onderwerp betreft.

De schrijver vroeg zich af of verzekeringsmaatschappijen wel belang hebben bij brandveilige stallen. Of dat de inkomsten uit betalingen van premies van de verzekeringen misschien toch belangrijker zijn. Boerenbedrijven schijnen meestal meerdere verzekeringen bij één en de zelfde maatschappij te hebben ondergebracht en zijn daarom interessant voor de verzekeringsmaatschappijen, oftewel, boeren brengen veel geld in het laatje.

Schrijver vertelt verder dat slechts een aantal maatschappijen preventief optreden naar hun klanten toe door ze te wijzen op gevaren en risico’s binnen een boerenbedrijf. Op zich is dit heel logisch, maar het is ook in strijd met de commerciële belangen van de verzekeringsmaatschappijen. De verzekeringsmaatschappij kan niet dwingend optreden, dus een klant kan gemakkelijk naar de concurrent gaan als deze maatschappij ‘te lastig’ is.

kippen-brand

Volgens schrijver redeneren boeren dat ze verzekerd zijn en veel premie betalen. Dus het risico ligt niet bij hun, maar bij de verzekeringsmaatschappij, want ‘die keert toch wel uit’.

Wanneer verzekeringsmaatschappijen willen dat boeren vrijwillig de brandveiligheid verbeteren, zullen ze een korting moeten gaan geven op de premie, anders gaat de boer naar een ander en dat kost de verzekeringsmaatschappij waarschijnlijk meer geld dan het ‘af en toe’ moeten uitkeren bij brand.

Alleen wanneer alle verzekeringsmaatschappijen samen hogere eisen gaan stellen kan hier iets veranderen en dat zal niet snel gebeuren. Wanneer de overheid in zou grijpen met verplichte maatregelen moeten ze natuurlijk wel, maar ook dat zie ik niet gebeuren. Ook de overheid bekijkt alleen hoe ze het meeste geld binnen kunnen halen (export) en de honderdduizenden dieren die jaarlijks levend verbranden zijn van ondergeschikt belang.

We hebben nog een lange weg te gaan in dieronvriendelijk Nederland.

Monique (29-06-2018)

Advertenties

Een reactie op “Stalbranden en verzekeringsmaatschappijen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s